Scheldevallei erkend als Nationaal Park

Op 14 oktober 2023, over deze onderwerpen: Natuur, Toerisme en patrimonium

De Scheldevallei tussen Antwerpen en Gent en op grondgebied van Destelbergen, Gent, Laarne, Wetteren en Wichelen werd erkend als Nationaal Park.

Onze gemeente zal hierdoor kunnen rekenen op een tussenkomst van de Vlaamse Regering om verder te werken aan de ontwikkeling van natuur, biodiversiteit en internationale uitstraling van de regio. Buurgemeente Laarne echter besliste niet mee in dit verhaal te stappen, ondanks de inspanningen van onze N-VA collega's in de gemeenteraad.

Door de erkenning wil de Vlaamse Regering in een dichtbevolkt Vlaanderen enkele grote en robuuste natuurgehelen creëren. “De erkenning van deze drie Nationale Parken in Vlaanderen is een startpunt, want nagenoeg alle kandidaten moeten nog heel wat inspanningen leveren. Maar de erkenning zal de samenwerking versterken en deze parken ook de middelen bieden om hun unieke natuur verder te ontwikkelen. Ik bewonder de dynamiek die is ontstaan bij de verschillende kandidaten en hoop dat die dynamiek en samenwerking ook in de toekomst onze natuur zal blijven versterken”, aldus Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir.

Deze erkenning stimuleert overheden, terreinbeheerders, verenigingen en private landgoedeigenaars om samen aan de slag te gaan met de natuur en het landschap in hun regio. Dankzij de erkenning als Vlaams Park kunnen die samenwerkingsverbanden tot volle ontplooiing komen.

Schepen van Toerisme Wim Raman: "Elke mogelijkheid om onze gemeente te promoten als groene wandel- en fietsgemeente moeten we met beide handen aangrijpen".

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is