Betaalbaar wonen in eigen streek

Op 25 maart 2010

Persbericht N-VA  

Betaalbaar wonen in eigen streek, ook in Destelbergen Heusden! 

Vorige zomer trad het ‘Decreet grond- en pandenbeleid’ in werking. Hiermee werd eindelijk een wettelijke basis gegeven aan het principe van betaalbaar wonen in eigen streek.  Mensen die in Destelbergen in een onaangesneden woonuitbreidingsgebied een grond of huis willen kopen, moeten dankzij het decreet een band kunnen aantonen met onze gemeente. N-VA gemeenteraadslid Wim Raman benadrukt het belang van dit decreet voor jonge gezinnen.  Op de laatste gemeenteraad stelde hij voor de toepassing van dit  decreet zelfs nog uit te breiden naar een aantal verkavelingen en woongebieden die afgebakend zijn door een bestemmingsplan of een verkavelingsvergunning. 

Destelbergen is één van de 69 gemeenten in Vlaanderen die gekenmerkt wordt door hoge vastgoedprijzen en een grote inwijking van inwoners van buiten de gemeente. De nabijheid van Gent is daar niet vreemd aan. Daarom dat er bij het kopen van gronden en huizen in nieuwe woonuitbreidingsgebieden een voorrangsregeling geldt voor mensen met een band met Destelbergen. Er is sprake van dergelijke band als mensen bijvoorbeeld al enkele jaren in de gemeente wonen, er werken of er hun kinderen naar school sturen. 

Wim Raman: “Dit decreet is belangrijk voor Destelbergen, zowel voor onze jonge als voor alle andere  gezinnen van onze gemeente.. Het decreet geldt automatisch voor nieuwe woonuitbreidingsgebieden. Daarnaast staat het de gemeente vrij om dit uit te breiden naar een aantal verkavelingen of woongebieden. Dit zou nog meer kansen geven aan de Destelbergenaren om hier een eigen woning te verwerven.  

Op de gemeenteraad van 25 maart stelde Wim Raman voor om zo snel mogelijk werk te maken van deze uitbreiding en een gemeentelijk reglement in die zin op te stellen. “Ik ben tevreden dat het schepencollege mijn voorstel in overweging neemt en beloofd heeft het te zullen onderzoeken. Het reglement is er nog niet, maar dit is toch een stap in de goede richting. Ik hoop dat het college op de gemeenteraad van april definitief het licht op groen zet.”, aldus nog het N-VA gemeenteraadslid. 

Wim Raman, gemeenteraadslid N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is