N-VA vraagt gemeentebestuur peukentegels te plaatsen.

Op 26 april 2018, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Op de gemeenteraad van april vroeg raadslid Anciaux namens de N-VA fractie of de gemeente in het verlengde van haar toetreding tot de Statiegeldalliantie (zie gemeenteraad van maart) een stap verder kon gaan en de aanschaf van zogenaamde "peukentegels" wou overwegen. Peukentegels zijn asbakken met de afmetingen van een stoeptegel, die in het voetpad worden geïnstalleerd en de roker enigzins stimuleren om zijn peuk in de bak te gooien i.p.v. op de openbare weg. De gemeente zou de lokale horeca ook kunnen aanschrijven en hen eventueel een tegel aan goedkope prijs aanbieden, zodoende kunnen heel wat stoepen voor de horecazaken mee proper gehouden kunnen worden. De gemeentelijke diensten zouden kunnen zorgen voor het regelmatig leegmaken van deze tegels.

In verschillende steden en gemeenten (Lommel, Vilvoorde, Mechelen, Kortrijk, Galmaarden, Tongeren, Brasschaat, ...) werden deze tegels tot grote tevredenheid in gebruik genomen.

Het raadslid benadrukte dat dit geenszins betekent dat de gemeente hiermee het roken aanmoedigt of goedkeurt, wel dat het openbaar domein er iets netter zou kunnen bij liggen en de rokers zelf gesensibiliseerd en niet gestigmatiseerd worden.

De bevoegde schepen is niet onmiddellijk gewonnen voor het idee maar beloofde wel om dit initiatief voor te leggen aan de Commissie Afvalbeleid. Wordt vervolgd...

Lees HIER wat in Het Nieuwsblad verscheen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is