Vlaamse premie voor opknapbeurt kasteel Succa.

Op 26 oktober 2020

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie toe voor de restauratie van kasteeldomein Succa in Destelbergen. “Het bedrag ga ik hier niet vertellen, maar ik ben blij dat het kasteel gerestaureerd wordt en daarna opnieuw bewoond zal zijn. Dit kasteel is sinds de 16de eeuw bewoond door verschillende families en zal in gebruik blijven als gezinswoning.”, zegt minister Diependaele.

De nieuwe bewoner gaat de kasteelsite herwaarderen. “Na de restauratie van het kasteel en de walgracht worden later ook de toegangspoort en -brug, het koetshuis en de tuinierswoning aangepakt. Het kasteel wordt na restauratie gebruikt als gezinswoning”, weet Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Zowel de binnenkant als de buitenkant van het kasteel worden gerestaureerd.

Ook de toegangsbrug en een gedeelte van de walgracht worden opgeknapt. Daarbij wordt de stabiliteit van het kasteel op punt gezet, worden storende ingrepen van recente datum verwijderd en de historische aankleding gerestaureerd of terug aangebracht.

 

Een beetje geschiedenis over kasteel Succa:

Kasteel Succa ligt op een domein van 17 hectare met park, bossen en dreven tussen de Volderrede (ten oosten), de Kwadenplasstraat en Gentstraat (ten noorden) en de Zevensterrede (ten westen).

De oudste historische gegevens gaan terug tot de 16de eeuw. Het is zeer waarschijnlijk dat deze site met walgracht echter al sinds de late middeleeuwen bebouwd was. De kasteelnaam is afkomstig van de Italiaanse adellijke familie de Succa. Willem de Succa huwde met Jeanne de Voorde van Destelbergen en liet waarschijnlijk in de tweede helft van de 16de eeuw het kasteel bouwen. De familie de Succa bezat met het kasteel de heerlijkheid "Ter Saelen" dat een leengoed was van de Gentse Sint-Pietersabdij. Nadien was het kasteel eigendom van verschillende families. De nieuwe eigenaars zorgen nu voor een volledige restauratie van het kasteeldomein.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is